Meer over Schouwen Duiveland

Bron: Zeeland.com

Schouwen Duiveland heeft een indrukwekkende geschiedenis

Schouwen Duiveland bestond oorspronkelijk uit vier eilanden: Schouwen, Bommenede, Dreischor en Duiveland. Door verzanding en inpoldering ontstond in de loop der tijd één gebied. De gemeentelijke grond loopt door tot ver in het omringende water. Met het binnenwater meegerekend, bestaat de gemeente Schouwen-Duiveland meer uit water dan uit grond.

De strijd tegen het water is op veel plaatsen terug te vinden in het landschap en de gebouwen. Resten van kreken en overstromingen zijn aantrekkelijke natuurgebieden geworden en op sommige huizen kun je zien tot hoe hoog het water ooit is gekomen.

De Plompe Toren

staat symbool voor de vele dorpen die ten prooi vielen aan het water. De herinneringen aan de watersnoodramp van 1953 zijn het meest zichtbaar en goed te volgen in een speciale (auto)route.

Er loopt een fietsroute langs de Plompe toren. Als je van een flink eind fietsen houdt, is dat vanaf Vakantiehuis Arcadia goed te doen.

plompe toren in de polders bij Serooskerke op Schouwen Duiveland

Dorpen en steden

Schouwen Duiveland Zierikzee

Schouwen Duiveland heeft voorspoed en tegenslag gekend. De voorspoed zorgde voor prachtige koopmanshuizen en andere gebouwen in onder meer Zierikzee en Brouwershaven. Ook de landhuizen en herenboerderijen rond Schuddebeurs, getuigen hiervan. De tegenslag zorgde ervoor dat er geen geld was om gebouwen uiteindelijk te slopen. Daarom is een deel van deze historische gebouwen nog steeds te zien zijn. Op Schouwen-Duiveland zijn ruim achthonderd monumenten te vinden waarvan meer dan 550 in Zierikzee.

Dreischor is één van de best bewaarde ringdorpen van Zeeland. Het ligt precies in het midden van het eiland Schouwen Duiveland . De historische stad Zierikzee ligt er niet ver vandaan. Behalve de vele monumenten heeft deze stad ook veel winkels en terrassen. Het vissersdorp Bruinisse ligt op de kop van Schouwen-Duiveland. De visserijfeesten zijn een jaarlijks hoogtepunt in het dorp. Brouwershaven was het geboortedorp van dichter, jurist en politicus Jacob Cats. Tegenwoordig is het vooral een populaire bestemming voor zeilers.

Een band met Schouwen-Duiveland

Veel inwoners, bezoekers en ondernemers hebben een Band met Schouwen-Duiveland. Via de website www.ikhebeenband.nl delen zij hun verhalen en krijg je meer achtergrondinformatie over het eiland op het gebied van vakantie, wonen en werken (inclusief vacatures). 

https://www.opschouwenduiveland.nl/nl

Op de hier bovenstaande link naar de website van Schouwen Duiveland, is er van alles te vinden over ons mooie eiland en wat er allemaal te doen is.

Vuurtoren Burgh-Haamstede