Adres
Zuidweg 18-27
4316 LB Zonnemaire
Adres
Zuidweg 18-27
4316 LB Zonnemaire
Onze gasten komen met verschillende intenties naar Schouwen Duiveland, de één komt voor rust, die je in ons Vakantiehuis Arcadia in Zonnemaire zeker zult vinden! De ander komt voor een van de vele stranden, de Noordzee, de Grevelingen of bijvoorbeeld voor de bossen en de duinen. Er zijn grote en kleine stukken bos te vinden op ons mooie eiland Schouwen Duiveland.
Er komen mensen om te fietsen en om te duiken. Eigenlijk is er voor iedereen wel wat te vinden! Degenen die graag wandelen, kunnen hier hun hart ophalen. Direct in de omgeving van Vakantiehuis Arcadia in Zonnemaire liggen de polders waar je mooie vergezichten over de omgeving hebt en op een 3 kilometer bij het huisje vandaan ligt het leuke strandje Bommenede aan de Oosterschelde. Daar is het zelfs midden in de zomer rustig op het strand. Als je in één de vele verschillende natuurstukken van Schouwen Duiveland wilt wandelen, zal je of de fiets of de auto moeten pakken, maar dan ben je er ook snel.
Als je de auto pakt, zijn alle mooie wandelplekken snel aan te rijden en het is zeker de moeite waard om naar de verschillende uithoeken van het eiland te rijden om zo in heel diverse omgeving types te kunnen wandelen. De afstanden die voor de genoemde wandelplekken staan, zijn de aanrijkilometers naar de startpunten van die plekken..
Schuddebeurs ligt maar 5,5 km bij Vakantiehuis Arcadia vandaan, met de auto 7 minuten en met de fiets iets meer dan een kwartiertje. De bossen zijn hier niet zo groot maar er staat een grote variëteit aan bomen, zowel naald- als loofbomen zoals meidoorns, eiken en beuken. Er wonen veel verschillende dieren zoals, bunzingen, wezels, reeën, kikkers, vogels en salamanders. In het voorjaar worden de wegen afgezet met gaas en worden de padden opgevangen in emmers om ze veilig naar de overkant te kunnen zetten. Het bosgebied is gratis toegankelijk.
Dijkwater is een Krekengebied tussen Dreischor en Sirjansland. Dit krekengebied is ontstaan door de indamming van het riviertje De Gouwe die het eiland Schouwen splitste van het eiland Duiveland. De wandelroute door het Dijkwater (Stevensluiswandeling) is uitgezet door Staatsbosbeheer en is om en nabij 5 km lang. Je loopt tussen bebossing en landbouw en dat geeft een mooie afwisseling. Er zijn, in het goede jaargetij, prachtige orchideeën, vlinders, en vele vogelsoorten te bewonderen, onder andere flamingo’s en de kleine zilverreiger. Op de website van Opschouwenduiveland kun je meer informatie vinden over dit speciale gebiedje.
Het Krekengebied bij Ouwerkerk is ontstaan vanuit de Watersnoodramp. Ouwerkerk zelf is een leuk en mooi dorpje, het is zeker de moeite waard om hier even te stoppen en rond te wandelen in het dorpje zelf, voordat je de omgeving gaat verkennen. Er staan nog een paar heel oude trapgevelhuisjes in het centrum van het dorp. In de omgeving kun je prachtig wandelen en natuurlijk ook het Watersnoodmuseum met een bezoekje vereren. Er zijn door Staatsbosbeheer 2 wandelroutes uitgezet (rode en witte paaltjes).
Bij de Schelphoek langs de dijk van de Oosterschelde ligt een diepe kreek die ontstaan is tijdens de watersnoodramp in 1953. Er leven hier veel verschillende vogelsoorten. Er is hier een wandelroute van 4 km uitgezet. Je komt tijdens het wandelen een uitzichttoren tegen waarop je ver over de Oosterschelde kunt kijken.
Plan Tureluur is ontwikkeld als compensatie voor de aanleg van de stormvloedkering. Het is om en nabij 1000 ha groot en is een onderdeel van het Nationale park Oosterschelde. Het ligt aan de zuidkust van Schouwen Duiveland. Bij de aanleg was er veel weerstand bij vooral de oudere bewoners van Schouwen Duiveland omdat zij de watersnoodramp meegemaakt hadden en met veel verdriet en pijn het land weer werkbaar gemaakt hadden. Nu moest alles weer terug naar de natuur. Ondertussen zijn we er aan gewend en zien we ook dat het er erg mooi is geworden. er wonen heel veel verschillende vogels en ook trekvogels kunnen hier bijtanken.
Er wonen tureluurs, lepelaars, kleine zilverreigers, veel verschillende soorten ganzen en nog veel meer soorten vogels. Het is een gebied met brak water, waardoor het een paradijs is voor van zout minnende planten zoals zeekraal, zeeaster, die in het najaar prachtig paars bloeit, lamsoor en schorrenkruid. Er zijn verschillende hoge uitkijkposten in het gebied waardoor je toch kunt genieten van al het moois. Er loopt één wandel/fietspad langs de uitkijktoren ‘De Zuidkaap’.
Regelmatig worden er excursies onder begeleiding van gidsen georganiseerd. Dan ga je onder begeleiding het gebied in. Langs de randen van Plan Tureluur lopen wel wegen zodat je vanaf ‘buiten’ naar ‘binnen’ kunt kijken.
In de duinen op de kop van Schouwen zijn, in elk jaargetijde, prachtige wandelplekken. Het is een Natura 2000 gebied én een beschermd natuurmonument aan de westkant van Schouwen Duiveland tussen Renesse en Burgh-Haamstede. Je vindt een afwisselend gebied van stranden, duinen, gras- en bosgebieden. 18,2 km De Zeepeduinen
In De Zeepeduinen, een gebied achter Slot Haamstede, dat in het centrum van Burgh-Haamstede ligt, lopen rond de 100 Shetland pony’s vrij. Ook kun je hier Schotse Hooglanders tegen komen! In De Zeepeduinen mag je het hele jaar door, zonder te betalen, wandelen. Er zijn vele tientallen kleine bunkers in het gebied en zomers worden daarin regelmatig excursies georganiseerd zodat de binnenkant van de bunkers, onder begeleiding, bekeken kunnen worden.
De Vroongronden liggen tussen Haamstede en Renesse en beslaan ongeveer 6 ha. Ze zijn ontstaan rond de Middeleeuwen en ze bestaan voornamelijk uit duingraslandjes en kopjesduinen met veel poeltjes ertussen door. De kikkers kwaken je al van verre tegemoet (in het kwaakseizoen). De runderen, herten en reeën houden het halfopen duinlandschap open en vrij, zodat de gronden goed onderhouden zijn. Om herten en reeën te zien, is het beste tijdstip daarvoor; in de schemering gaan wandelen.
Het Gadra bos is een onderdeel van De Vroongronden. Tot half in de vorige eeuw stond hier een boerderij met de naam Gadra (Geluk Aanwezig Door Rijke Arbeid) Die oude boerderij dient nu als beheers boerderij van Staatsbosbeheer. In dit kleine bosje staan heel veel verschillende paddenstoelen en wordt daarom in de volksmond vaak het paddenstoelenbosje genoemd. Ook voor kinderen is dit een leuke bosje en speciaal voor hen is er een ‘Zoek je weg’ wandelroute uitgezet.
Ook de Boswachterij ligt op de Kop van Schouwen, hier zijn verschillende wandelroutes uitgezet. De ene wat langer dan de andere. Met paaltjesroutes kun je je weg vinden. Bij de ingang aan de Kraaijensteinweg 140 in Burgh-Haamstede staat een bord waar de verschillende wandelingen op staan met hun kleurcode. Hier vind je ook het Klimbos Zeeuwse Helden, een heel leuke en spannende attractie voor jong en oud.
De Meeuwenduinen zijn alleen toegankelijk buiten het broedseizoen om. Het broedseizoen is tussen 15 maart en 15 juli. Daarbuiten is het gebied vrij toegankelijk. Het ligt ook weer in de kop van Schouwen en er starten verschillende wandelroutes, die zijn gemerkt met gekleurde paaltjes. Wandelroutes Schouwen Duiveland onder deze link vind je de 5 mooiste wandelroutes Schouwen Duiveland en een overzicht van alle uitgezette wandelroutes op het eiland.