Wordpress website bouwen

Blog 9 Nieuwe WordPress website bouwen naast de oude website

2-12-2021 Nieuwe WordPress website bouwen naast mijn draaiende Joomla website!

WordPress is de basis van mijn nieuwe website

Joomla heb ik zeker 10 jaar gebruikt als basis van mijn gebouwde websites.

Mijn eerste kennismaking met websites was rond 2009 toen onze tuin dusdanig ‘bekend’ werd dat een website handig zou zijn om de bezoekers alvast op voorhand een kijkje te geven in de tuin.

Onze toenmalige buurjongen heeft mij geholpen met het opzetten van de eerste Joomla website 1.5 omdat hij werkte met Joomla. Maar ja, als er eenmaal een website staat moet hij ook ‘onderhouden’ worden en er moet zo nu en dan wat op geplaatst worden. Anders is de site op Google uiteindelijk niet meer te vinden.

Iedere keer liep ik weer ergens tegen aan waar ik hulp bij nodig had. Ik kon niet steeds om hulp vragen bij onze buurjongen. Onze kinderen waren druk en regelmatig kreeg ik een antwoord zoals; Google maar….

Na een poosje ben ik op zoek gegaan naar een cursus of iets dergelijks om mijn Joomla website zelf te kunnen onderhouden.

Zoektocht naar een cursus

Cursus nieuwe WordPress website bouwen

Tijdens mijn zoektocht kwam ik uit bij een online cursus van Mindert Aardema “Joomla basis”. Daar heb ik zo veel van geleerd! En veel plezier gekregen in het bouwen en onderhouden van een website. Helaas is Mindert er een paar jaar geleden mee opgehouden en heeft hij zich gericht op andere zaken.

Nadat ik de cursus helemaal online doorlopen had, stond mijn toenmalig website www.depraettuin.nl online! Daarna heb ik onze beide dochters kunnen helpen met hun website en dat was leuk om te doen. Ondertussen hebben zij alweer een nieuwe website en deze zijn beiden op WordPress gebouwd.

Waar het uiteindelijk op stuk gelopen is, is het feit dat bij Joomla iedere paar jaar een grote update uitkomt, waarbij de hele bestaande website eigenlijk op de schop moet. Nieuwe template, nieuw back-end etc… Steeds opnieuw stress of het allemaal wel goed zou gaan en de site niet zou ‘breken’.

Via Google en YouTube is niet zo heel veel te vinden over Joomla websites. Zeker zoveel jaar geleden niet. Op het moment dat ik ergens mee zat of ergens tegen aan liep, kon ik niet zo even snel het probleem googelen en dat met behulp van een filmpje oplossen.

Afgelopen maanden is er weer een compleet nieuwe upgrade van Joomla geweest. Naar ondertussen al Joomla 4 en dus was er weer een migratie nodig. Die migratie naar Joomla 4 is wel gelukt maar volgens een van onze schoonzoons was mijn vernieuwde Joomla website ‘ouderwets’. Dat wilde ik natuurlijk niet!

Voorbeelden van WordPress sites:

 • Alle drie onze kinderen en een schoonzoon, hebben een website voor hun werk en die draaien allemaal op WordPress. Zij konden mij nooit ergens mee helpen. Onze oudste dochter is samen met haar man, eigenaar van Hofstede Villetta.
Hofstede Villetta in Zonnemaire op Schouwen Duiveland

B&B Hofstede Villetta

Massagetherapie Zierikzee

Massagetherapie Zierikzee

 • Onze jongste dochter heeft een fysiotherapiepraktijk JorFytaal.
Jorfytaal rondom Zwangerschap

JorFytaal Fysiotherapie praktijk

 • En als laatste is haar partner onderwijs professional, hij is zijn website op dit moment aan het bewerken. De site is ‘onder construction’.
Maarten van Hassel eduqu

Onderwijs professional Maarten van Hassel

Nieuwe WordPress website bouwen

In een grijs verleden was ik al eens aan een nieuwe WordPress website bouwen begonnen, naast mijn Joomla website. Zomaar om te kijken hoe dat werkte. Op dat moment, vond ik het helemaal niets, ik kon er niet mee uit de voeten. Ik heb me toen maar weer verder verdiept in het migreren van mijn toenmalige Joomla website naar een hoger niveau.

Nu was ik er wel aan toe. Een ‘ouderwetse website’ wilde ik niet en als ik hulp wilde hebben van onze schoonzoon dan moest ik dus over naar WordPress. Hij wilde mij dan wel op weg helpen met het bouwen van een nieuwe WordPress website! Dat is ook gebeurd en nadat ik begreep hoe het systeem werkte, ben ik aan de slag gegaan.

En wat bleek, ondertussen was de wereld bij WordPress ook niet stil blijven staan, ook daar hebben verschillende grote veranderingen plaatsgevonden! Nog niet zo lang geleden heeft WordPress de blokeditor omarmt waardoor het mogelijk is om heel snel voorgeprogrammeerde blokjes zoals bijvoorbeeld een ’tekst met een foto’, een ’tekst met een icoontje’ of ‘google maps’ te integreren in je pagina of in je blog (berichtenpagina). Op de onderstaande foto zie je aan de linkerkant een deel van de blokjes waar je uit kunt kiezen.

Je hoeft dan alleen nog maar de tekst te schrijven. De lay-out is kant en klaar!

Verschillen tussen Joomla en WordPress

In mijn ogen zijn de grootste verschillen tussen Joomla en WordPress de onderstaande punten. Ik zet wat puntjes onder elkaar met verschillen die voor mij belangrijk zijn.

* Mijn oude Joomla website:

Oude Joomla website

Oude Joomla Website, met zelfgemaakte knoppen

 • Joomla is minder bekend dan WordPress en daarom is er minder over te vinden.
 • Werkt nog met een gewone editor, eigenlijk net als een Word document.
 • Je werkt aan de ‘achterkant’ van je site aan een artikel, je ziet niet direct hoe het er uit ziet
 • De opbouw werkt als volgt; eerst categorie en artikel maken dan pas menu maken.
 • Werkt alleen met artikelen die altijd gekoppeld worden aan categorie en menu.
 • Joomla Template heeft een vaste lay-out met module posities. Daar kun je de content en de modules in plaatsten. Op iedere pagina kun je daar mee spelen
 • Als je wat meer wilt dan standaard, heb je snel css (code) nodig
 • Je kunt de teksten mooi uitlijnen

* Mijn nieuwe WordPress website:

Website Vakantiehuis Arcadia op telefoon

Foto van de nieuwe WordPress website

 • WordPress is heel erg bekend en er is veel te vinden op internet en YouTube. Ook in het Nederlands! 
 • Werkt met blokken. Dat systeem moet je even doorhebben en dan werkt het fijn.
 • Je werkt aan de ‘voorkant’ van je site. Veranderingen zijn meteen zichtbaar.
 • Je kunt eerst je hele website-frame neerzetten met menu-items en die dan gaan vullen.
 • WordPress werkt nu met blokken, die kun je alleen onder elkaar zetten. In de blokken kun je nog extra blokken plaatsen, zie voorbeeld boven 
 • Volgens mij, zijn er meer lay-out mogelijkheden waardoor de site er moderner uitziet.
 • Werkt met pagina’s én berichten/blog, niet met artikelen
 • Kan heel snel bijvoorbeeld, Call-to-action knoppen toevoegen, zoals in de bovenstaande foto’s
 • De teksten zijn alleen rechts of links uit te lijnen of te centreren, vind ik jammer

Blocksy theme met Gutenberg editor

Na heel veel filmpje bekeken te hebben en een aantal keer opnieuw begonnen te zijn, heb ik voor het ‘Blocksy’ theme gekozen. Voornamelijk omdat daar veel extra bij zit, onder andere een aantal standaard opgemaakte pagina’s en een blog/berichten pagina, die mij aanspreken. En niet onverdienstelijk, het theme is gratis! Er wordt veel over ge- en besproken op YouTube, in de positieve vorm.

Wat ook meespeelde in deze keuze is het feit dat ik op YouTube tegen een filmpje aanliep van Ferdy Korpershoek. In het Nederlands! Daar legt hij heel duidelijk uit hoe hij met het Theme Blocksy een nieuwe website maakt. Hij gebruikt er alleen de Elementor blok builder bij. Ik heb uiteindelijk bewust gekozen voor de Gutenberg editor omdat die helemaal op WordPress is gericht en daarom minder ‘zwaar’ is dan Elementor. Voor mijn website heb ik daar genoeg aan. Ferdy maakt niet alleen WordPress video’s, ook over andere onderwerpen maakt hij content.

YouTube hulp Ferdy Korpershoek

YouTube hulp is nooit ver weg!

Ook heb ik veel geleerd van WPLounge. Roger Overdevest, degene die in de filmpjes de uitleg geeft, heeft veel Nederlands talige filmpjes op YouTube gezet die allemaal over WordPress gaan.

WPLounge YouTube kanaal

WPLounge YouTube kanaal

Veel informatie over WordPress algemeen en Gutenberg

Jezelf ontwikkelen online

En net zoals jaren geleden met Mindert Aardema en mijn Joomla website, heb ik mezelf nu weer wegwijs gemaakt in de wereld van WordPress. Veel gekeken op YouTube, zowel naar Nederlandse als Engels talige filmpjes. In het Engels is er, logisch, veel meer te vinden op elk vlak van WordPress. Over wel of geen plugins gebruiken, welke editor gebruiken, welk theme biedt wat, welke SEO toepassen, wel of geen ’table of content’ en ga zo maar door. Er is zo veel te leren online en je kunt alles vinden als je de juiste zoekwoorden gebruikt!

Op dit moment van schrijven, zijn er nog wat kleinigheden in de lay-out van mijn website die niet helemaal kloppen. Die hoop ik in de nabije toekomst (met hulp van buitenaf) op te kunnen lossen.

Conclusie:

Je kunt een WordPress website helemaal opbouwen met de standaard aangeleverde template, op dit moment van schrijven is dat Theme ‘Twenty-Twenty-One’. Met behulp van de bijbehorende Gutenberg blokeditor kun je alles naar je zin maken.

Al met al vind ik nu dat het werken met WordPress heel fijn is en na zeker 4 keer helemaal opnieuw te zijn begonnen, ben ik tevreden met hoe de site er uitziet!

Hester Praet-Rombouts
Hester Praet-Rombouts

Mijn naam is Hester Praet-Rombouts en in november 2021 heb ik mijn eerste Wordpress website gemaakt na zeker 10 jaar met Joomla gewerkt te hebben. Het is even wennen maar het werkt wel fijn. Mijn man en ik beheren Vakantiehuis Arcadia. Hij werkt mee met de schoonmaak en doet het onderhoud van huis en tuin. Ik zorg voor de website en de reserveringen.

Artikelen: 12